سرفصلهای این مقاله
کتاب منافع سهامدار
سرمایهها خونی در رگهای اقتصاد هستند. اقتصادی که رگهایش پر از سرمایههای سالم باشد، میتواند یک زندگی طولانی و شاد را تجربه کند. چیزی که میتواند سلامت یک اقتصاد را در طولانی مدت تضمین کند، راضی نگه داشتن و حتی محافظت کردن از منافعی است که در قالب سود به سرمایه گذاران میرسد. در این قسمت از پالس نیوز به سراغ کتاب «منافع سهامدار» از «تونی گروندی» میرویم و چالشهای مسیر سهامداری را به تماشا مینشینیم. اگر میخواهید با گزینههایی که منافع شما را به عنوان یک سهامدار مورد هدف قرار میدهند آشناتر شوید تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.
چرا در نظر گرفتن منافع سهامدار، مهم است؟
در پاسخ باید بگویم که چون این تنها هدف واقعی سرمایه گذاری است. اگر قرار باشد که سرمایه گذار، پول با ارزش خود را به درون چاهی بیانتها بریزد و در عوض هیچ چیزی به دست نیاورد هدف سرمایه گذاری و حتی سلامت روانی او کاملا زیر سوال میرود!
گذشته از این، اهمیت دادن به منافع سهامدار، نکتههای مثبت و سازندهای دارد که حتی روی اقتصاد هم تاثیر میگذارد. بیایید نگاهی به آنها بیندازیم:
– بازار هدف را زیر ذره بین می برد
چون سرمایه گذار باید به دنبال راهی برای بازگشت سرمایه به همراه سودش باشد. بنابراین، حضور در بازاری که هیچ سودی را به وجود نمیآورد و تنها پول را همچون هیولایی گرسنه میبلعد، کاری بیهوده خواهد بود.
– نیاز واقعی بازار به سرمایه را مشخص می کند
وقتی ندانیم دقیقا به چه اندازه از پول نیاز داریم، هیچ مقداری از پول ما را راضی نمیکند. بازار نیز همینطور است. به همین دلیل، در نظر گرفتن منافع سهامدار با مرزهایی که ایجاد میکند، به این ماجرا سر و سامان میدهد.
– ساخت یک سیستم برای رسیدن به هدف
اگر قرار باشد سهامدار به سودی که دنبالش میگردد برسد باید پول خود را در یک سیستم کارآمد و اثرگذار سرمایه گذاری کند. به همین دلیل، سیستمهایی که کارایی بهتر و بیشتری دارند سرمایه مورد نیاز خود را خیلی راحتتر جذب میکنند.
– کنار زدن محدودیت ها و بزرگتر فکر کردن
سود واقعی، زیر لایههایی سنگین از جسارت، خلاقیت و نگاهی عمیقتر به چالشها نهفته است. به همین دلیل، در بیشتر موارد، منافع سهامدار با استراتژیهایی که یک کسب و کار برای حرکتی منطقی، آرام و به دور از ریسک میچیند، سر جنگ دارد.
نکته جالبی که تنها برخی از شرکتهای بسیار موفق به آن میرسند این است که منفعت سرمایه گذار و استراتژی شرکت، نه تنها بر خلاف یکدیگر نیستند بلکه نقطههای ضعف دیگری را پوشش میدهند و حتی میتوان گفت که مکمل هم هستند؛ مثلا وقتی استراتژی، پای ریسک را وسط میکشد و اجازه نمیدهد که شرکت وارد پروژهای جهانی شود، منافع سهامدار وارد عمل میشود و با نشان دادن دستاوردهای این حرکت، مسیر را برای شرکت باز میکند.
با چند اصطلاح ناب و کاربردی که به منافع سهامدار گره خوردهاند آشنا شوید
مواردی که در ادامه و به زبانی ساده برایتان توضیح میدهم، پر کاربردترین اصطلاحهایی هستند که به هنگام سر و کار داشتن با سهامدار و منافعش با آنها برخورد میکنید.
ارزش افزوده اقتصادی
ارزش افزوده، همان مقدار سودی است که پس از کسر تمام هزینههای کسب و کار باقی میماند.
ارزش خالص فعلی
میتوان به آن «ارزش زمانی» هم گفت. این مفهوم بدان معنا است که سرمایه فعلی در طول زمان چه ارزشی پیدا خواهد کرد.
فاکتورهای ایجاد ارزش و هزینه
این فاکتورها تمام چیزهایی را تشکیل میدهند که در کنار هم ارزشی را تولید یا هزینهای را ایجاد میکنند.
گزینه های کلیدی موفقیت
گزینههای کلیدی موفقیت تمام فاکتورهایی را شامل میشود که دست در دست هم، باعث ایجاد موفقیت در کسب و کار و افزایش سود برای سهامداران خواهند شد.
بررسی موشکافانه عملکرد و بازخوردها
در این اصطلاح به دنبال عواملی میگردیم که در کنار هم باعث رشد یا سقوط، خلق ارزش یا هزینه کردن آن هستند.
نقطه سر به سر در سرمایه گذاری
در نقطه سر به سر، هزینههای شرکت با سودی که به دست میآورد تاخت میخورند و در نتیجه، هیچ سود اضافهای باقی نمیماند.
سرمایه، سرمایه دار و ماجراهایی که در میان آن ها وجود دارند
نگاه دقیق به هست و نیست سرمایه و سرمایه گذاری به ما کمک میکند تا درک عمیقتری نسبت به مرزهای منافع سهامدار داشته باشیم. در ادامه به چند مورد از این نکتهها میپردازیم:
سرمایه یک ماجرای پر هزینه و گران است
نباید تصور کنیم که سرمایهها به راحتی و به رایگان به دست میآیند. هر کدام از سهامدارها برای به وجود آوردن سرمایه خود تلاش کردهاند و با به کار بستن هوش مالیشان آن را افزایش دادهاند. به همین دلیل است که انتظار دارند در مقابل دادن سرمایهشان، سود کسب کنند.
حساب سود حسابداری با سودی که در دست سهامدار قرار میگیرد سوا است
وقتی یک شرکت از روی کاغذ یا در نتیجه حساب و کتابهای حسابداری به سود خوبی میرسد بدان معنی نیست که حتما آن عدد را به واقعیت تبدیل میکند. چون در این میان، هزینهها و جریانهای زیادی وجود دارند که باید با سود سرمایه به آنها سر و سامان داد.
نگاه اصلی روی سرمایه گذاری در بلند مدت است
در نظر گرفتن منافع سهامدار به معنی سرمایه گذاری کوتاه مدت نیست. برعکس، وقتی نگاه سرمایه گذاری کلانتر میشود و به چند سال آینده میرسد، سودی که به دست سرمایهدار میرسد به شکل قابل قبولی افزایش پیدا میکند.
در نظر گرفتن منفعت سهامدار، یک ماجرای چند بُعدی است
این موضوع به موارد گوناگونی مانند: «تمرکز روی اقتصاد مالی»، «موشکافی کردن سازوکار فعالیت بازار سرمایه»، «تحولات اقتصاد صنعتی»، «مدیریت استراتژیک»، «گرفتن تصمیمهای سرنوشتساز» و «مدیریت اجرایی» بستگی دارد.
رشد یک شرکت، همیشه به معنای افزایش سود سهام نیست
شرکت «آمازون» یکی از بزرگترین دلیلهای روشن این ماجرا است. این شرکت با وجود آنکه سرمایه گذاران خوبی را به سمت خود جذب کرد اما در عین حال، بسیاری از آنها را از دست داد. چون نتوانست به سرمایه گذاران قول بدهد که سود سرمایه گذاریشان در کوتاه مدت یا حتی میان مدت به دستشان میرسد. دلیل آمازون برای این کار، هزینه کردن سرمایه روی رشد کسب و کارش بود. این ماجرا باعث میشد که منافع سهامدار نادیده گرفته شود و در عوض، یک کسب و کار به شکلی باور نکردنی رشد کند.
تصمیم های استراتژیک و تاثیر آن ها روی منافع سهامدار
هر تصمیم استراتژیکی که برای مدیریت یک سرمایه گرفته میشود، روی سودی که در نهایت به سهامدار میرسد تاثیر مستقیم میگذارد. اگر این تصمیمها باعث شوند که شرکت روند رشد را به همراه سودآوری تجربه کند، در این میان منفعتی که به سهامدار میرسد هم افزایش مییابد؛ اما اگر تصمیم گرفته شده، اشتباه باشد هم شرکت و هم سهامدار دچار زیان میشوند.
به همین دلیل، نباید فقط از یک بُعد به تصمیمهای استراتژیک نگاه کرد. بلکه باید آنها را در قالب یک مجموعه با گزینههای متفاوت در نظر گرفت که هر کدامشان میتوانند سرنوشت یک تصمیم استراتژیک را تغییر دهند؛ مثلا فاکتورهایی مانند: «شناسایی مهمترین انتخابها»، «اطلاعات و طبقهبندی آن»، «سنجیدن اطلاعات به دست آمده» و … میتوانند روی تصمیم یک شرکت تاثیر مستقیم بگذارند.
چه عواملی خارجی بر منافع سهامدار تاثیر می گذارند؟
به جز تصمیمها و انتخابهایی که توسط مدیران شرکت گرفته میشوند و روی میزان نهایی منافع سرمایه گذاران تاثیر میگذارند، عوامل ریز و درشت دیگری هم وجود دارند که نمیتوان از تاثیرشان چشمپوشی کرد. این عوامل عبارتند از:
تغییرات سیاسی
تصمیمهایی که در سطح کلان کشوری و بینالمللی گرفته میشوند، خارج از محدوده تصمیمگیری یک شرکت یا حتی تمام شرکتها هستند. به همین دلیل، اگر زمانی از سوی دولتمردان تصمیم نادرستی گرفته شود، اولین چیزی که به خطر میافتد، سود نهایی سهامدار است.
چرخه های اقتصادی
این چرخهها به دو دسته «طبیعی» و «مصنوعی» تقسیم میگردند. در هر دوی آنها، قیمت، منافع سهامدار، هزینهها و … دستخوش تغییرات بزرگی میشوند.
تغییرات ریز و درشت در جامعه
مردم، مصرف کننده نهایی تمام محصولات و خدماتی هستند که توسط شرکتها به وجود میآیند. با این حساب، وقتی تفکر یا نظر جامعه در مورد یک محصول یا سرویس تغییر کند، بستری گسترده از فرصتها و تهدیدها به وجود میآیند که منفعت سرمایه گذاران هم تحت تاثیر آن قرار میگیرد.
پیشرفت تکنولوژی
همراه با پیشرفت فناوری، برخی از محصولات و خدمات، کارایی گذشته خود را از دست میدهند و در مقابل، محصولات و خدمات جدیدتری پا به میدان میگذارند. در این بین، سرمایه گذارانی که به حضور در صنعت قدیمی اصرار دارند دچار زیان خواهند شد. در نقطه مقابل، سرمایه گذارانی که با این موج جدید همراستا میشوند و به دنبال شکار بهترین فرصتها میگردند، سودآوری را تجربه خواهند کرد.
اگر مشتری در مقابل خرید محصولات یا خدمات از خود مقاومت نشان دهد، نه تنها سود نهایی سرمایه گذار به خطر میافتد بلکه هزینه جذب مشتری هم افزایش مییابد و به دنبال آن باز هم سودی که به دست سرمایه گذار میرسد دچار نوسان میشود.
قدرت تامین کنندگان کالا
فقط مشتریان نیستند که میتوانند به طور غیر مستقیم روی سود نهایی سرمایه گذاری تاثیر بگذارند. اگر تامین کنندگان کالا با مدیریت نکردن عرضه و تقاضا بازار را در حد بحرانی نگه دارند، هیچ کدام از طرفین – مشتری و سرمایه گذار – سودی نخواهند برد.
بازاری که در آن رقیبی وجود نداشته باشد، رشد را هم تجربه نخواهد کرد. هر شرکت برای پیشی گرفتن از گذشته خود باید عامل محرکی به نام رقیب داشته باشد تا به موفقیتهای کوچک خود مغرور نشده و برای خلق پیوسته ارزش، تلاش کند. گذشته از این، مشتریان نیز از این ماجرا سود میبرند و با به دست آوردن محصولات یا خدمات با کیفیتتر، تقاضای بیشتری خواهند داشت. همین ماجرا به خودی خود باعث افزایش حاشیه سود و بالا رفتن سود نهایی سهامداران میشود؛ یعنی رقابت بیشتر، محصول بهتر، سود گستردهتر!
چگونه از نابودی منافع سهامدار جلوگیری کنیم؟
مواردی که در ادامه برایتان میشماریم راههایی ساده اما کاربردی برای محافظت از منافع سهامداران به شمار میروند:
۱- بهینه کردن ماموریت شرکت
داشتن هدف، رسالت و ماموریت برای هر شرکتی ضروری است؛ اما این بدان معنا نیست که واقعا مفید هم هست. چون اگر ماموریت شرکت بدون توجه به تواناییهای داخلی مجموعه در نظر گرفته شود، به چیزی غیر واقعی و غیر قابل اجرا تبدیل میگردد که مدیریت را زیر فشار میگذارد. از طرفی، تعیین ماموریت بدون برنامهریزی و تحقیق باعث میشود که بازده نهایی سرمایه به شدت کاهش پیدا کند. چون سرمایه برای کاری صرف شده که به درستی تعریف نگشته است.
۲- ساده کردن کسب و کار
گستردگی و تنوع محصولات یا خدماتی که یک شرکت آنها را ارائه میدهد دامی است که میتواند انرژی، زمان و هزینه زیادی را بر دوش شرکت بیندازد. نکته مهم این است که وقتی تنوع و پیچیدگی از کنترل خارج شود، توانایی تمرکز روی بالا بردن و به سود رساندن یک محصول کاهش پیدا میکند. چون آن تمرکز باید به تعداد تمام محصولات یا خدمات گسترش یابد.
در این صورت، سهم تمرکز و توجه به هر محصول یا خدمت، کمتر از چیزی میشود که باید باشد. نتیجه نهایی این ماجرا هم چیزی نیست جز کاهش عملکرد کلی و سود نهایی. یکی از کارهایی که میتواند جلوی این آشوب را بگیرد، آغاز کردن تعداد کمی پروژه با گستردگی زیاد به جای تعداد زیادی پروژه با گستردگی کم است.
شرکتهایی که «نه» میگویند، موفقتر هستند
فقط انسانها نیستند که باید خودشان را به توانایی «نه گفتن» مسلح کنند. بلکه شرکتها هم باید چنین کاری را یاد بگیرند. به ویژه وقتی که مدیران اجرای و فنی با پیشنهادهایی بازارساز و بسیار جذاب پیش مدیران میروند که یا در بلند مدت کارایی ندارند یا آنکه با اهداف و رسالت شرکت در تضاد هستند. نپذیرفتن چنین پیشنهادهایی از سوی مدیران، یکی دیگر از نشانههای لیاقت آنها و امیدی برای محافظت از منافع سهامدار است.
۳- تعیین هوشمندانه قیمت
تعیین قیمت محصولات و خدمات یکی از چالشهای اساسی هر شرکتی به شمار میرود. چون جدا از نکتههای ریز و درشت داخلی که باید به هنگام تعیین قیمت، آنها را در نظر داشت، موارد خارجی متنوعی هم وجود دارند که کار را برای شرکتها سخت میکنند. وجود رقبا و طرفداری مشتریان از قیمتهای پایینتر دو مورد از مشکلات این ماجرا به شمار میروند. برای محافظت از منافع سهامدار باید دو نکته را در نظر داشت:
اول اینکه کاهش قیمت نباید تا مرز نابودی منافع شرکت پیش برود. مشتری این حق را دارد که محصولات با کیفیت را خریداری کند و اگر واقعا به آنها نیاز داشته باشد، قیمت برایش در اولویت نخواهد بود.
دوم اینکه گاهی پذیرفتن شکست و عقبنشینی از بازاری که سود چندانی ندارد و جنگی خونین بر سر کاهش قیمت در آن جاری است، بهترین تصمیم استراتژیک یک شرکت خواهد بود. چون با این کار از منابع اصلی شرکت در مقابل زیانهایی که گاهی دیگر حتی تجاری هم نیستند و با غرور شرکتها درآمیختهاند محافظت خواهد شد.
پیام اصلی نویسنده در کتاب «منافع سهامدار» چه بود؟
«تونی گروندی» در کتاب منافع سهامدار به دنبال نشان دادن چالشها، بخشهای انحرافی و ماجراهایی بود که در بیشتر موارد از دید شرکتها و سرمایه گذران پنهان میمانند اما با قدرت و نفوذی که دارند میتوانند در نهایت، منفعت سهامدار را تهدید کنند. این موضوع به خودی خود میتواند جذابیتهای سرمایه گذاری را مورد هدف قرار دهد و در دراز مدت روی اقتصاد یک کشور تاثیر منفی بگذارد.
نظر شما چیست؟
فکر میکنید چه چیزهایی دیگری روی منافع یک سهامدار تاثیر منفی میگذارند؟
توجه: با وجود اینکه دو صرافی کوینکس و کوکوین هر دو فعلا بدون نیاز به تغییر IP فعالیت میکنند اما بهتر است برای امنیت بیشتر از IP ثابت خارج از ایران استفاده کنید.
برای ورود به صرافی کوینکس حتما باید با IP خارج از ایران وارد شوید.
به این مقاله امتیاز دهید تا با کمک شما کیفیت آن را بسنجیم
اولین باشید که نظر می دهید